Inspiration til dit CV
Hvordan laver du et godt og overskueligt CV, der bliver læst af en arbejdsgiver? Få viden om og inspiration til det at lave et godt CV.
Dit CV skal være opstillet på en overskuelig måde. Et CV kan se ud på mange forskellige måder, men som tommelfingerregel bør det ikke fylde mere end 1-2 sider. Derudover skal dit CV altid målrettes den virksomhed, du søger job ved.
Hvad skal et CV indeholde?
Se videoen herunder for at få svar på, hvad dit CV som minimum bør indeholde.
Hvad betyder det at 'målrette' sit CV?
En virksomhed kan modtage rigtig mange ansøgninger til en opslået stilling. Når virksomheden skal finde dem, de vil have til samtale, 'screener' de ofte CV'et som det første. Hvis du har sendt et generelt CV, som stikker i mange forskellige retninger, er der desværre stor sandsynlighed for, at du ikke kommer videre til samtale.
Alle dele af dit CV bør derfor være tilpasset virksomheden, hvor du søger et job. Det kunne være dit resumé, din erfaring og uddannelse/kurser, ligesom layoutet på dit CV også kan ændres.
Benyt gerne de nøgleord, som virksomheden bruger i jobannoncen. Fx kan dit resumé i starten af CV'et afspejle, at du har erfaring med de opgaver, som er i jobannoncen.
Brug et overskueligt layout
Et godt CV er overskueligt og skåret ind til benet. Desuden har det:
- Luft mellem afsnit
- Punktform, når der er noget, som skal opremses
- Let læselig skrifttype såsom: Times New Roman, Verdana, Open Sans, Arial, Helvetica og Calibri
- Overskrifter i en større størrelse
- Smagfuld brug af farver
- Ikoner, fx mail og telefon-ikon
Efterlign virksomhedens layout
Hvis virksomheden, du søger ved, har bestemte farver de bruger, så kan du med rette også bruge dem i dit CV. Undgå dog at indsætte virksomhedens logo, da der kan være copyright.
Skabeloner til dit CV
Du behøver ikke starte fra bunden, når du opbygger dit CV. Der findes mange hjemmesider og programmer, hvor du gratis kan begynde at bruge forskellige skabeloner. Du kan fx bruge:
- Word
- Google Docs
- Hitmedjobbet.dk
- Canva.com
- Ballisager.com
- Jobindex.dk
Når du benytter en skabelon, er det dog vigtigt, at du sørger for, at alle de rette elementer er til stede og at gøre det til dit eget.
Kompetence-CV'et
Udover det klassiske CV, hvor der er hovedvægt på erfaringsafsnittet, er der også kompetence-CV'et. Det skal stadigvæk indeholde mange af de samme elementer som det klassiske CV, dog skal fokus i kompetence-CV'et være på dine kompetencer - altså hvad du kan. Det kunne fx være kompetencer, som du har opnået gennem uddannelse eller kurser.
Derfor er et kompetence-CV godt for dig, der:
- Er nyuddannet
- Ikke har særligt meget erhvervserfaring
- Er i gang med et brancheskifte
Det kan være svært at få sine kompetencer ned på skrift. Erhvervserfaring og konkrete opgaver er nemlig meget nemmere at beskrive. Men prøv at brainstorme lidt over egne kompetencer eller søg på nettet, hvad andre med samme uddannelse som dig har fået med sig af kompetencer.
Udvælg ikke for mange kompetencer til dit kompetence-CV. Vær realistisk og vælg kun dem, der giver mening i forhold til din jobsøgning.
Tips til kompetence-CV'et
Hvis du er nyuddannet, kan du se i din tidligere studieordning. Hvad står der i den, at du kan efter endt uddannelse?
Du har måske lavet nogle projekter undervejs i dit studie, hvor du har undersøgt forskellige emner. En kompetence kan også være indsigt i et bestemt emne - også selvom, du ikke er ekspert i det. I mange projekter er der også brugt en eller flere metoder, såsom analyse, interview, statistik mm. Det kan du også fremhæve i dit kompetence-CV.
Hvis du har været i praktik, kan du tænke over, hvilke opgaver, du havde, og hvilke kompetencer, det har givet dig.
Det kan også være, at du har siddet i et udvalg eller været tutor under dit studie. Her har du også lært noget, der kan bruges i dit kompetence-CV.
Hvis du er i gang med et brancheskifte, kan du sagtens udvælge nogle af de kompetencer, som du har fået i branchen, du tidligere har været i. Det handler om, at du skal oversætte dine gamle kompetencer til at være relevante for en ny type arbejdsplads.
Eksempler på kompetencer, der kan oversættes:
- Teamwork/samarbejde med kolleger, leverandører og ledelse
- Systematik og koordinering af opgaver
- Løse opgaver selvstændigt
- Sparre, give feedback og hjælpe kolleger
Giv gerne eksempler i dit kompetence-CV på, hvordan du kan bruge dine kompetencer i jobbet i den nye branche. Jo mere konkret, du kan være, des bedre.
Med frivilligt arbejde kan du få konkrete kompetencer på dit kompetence-CV.
Der findes meget frivilligt arbejde, og det kan både være for lokale organisationer eller for store organisationer som fx Kræftens Bekæmpelse, Røde Kors, Red Barnet, Unicef og Dyrenes Beskyttelse.
På frivilligjob.dk kan du finde spændende stillinger
Du kan også kontakte organisationerne selv og høre, om de har brug for en frivillig til det, som du gerne vil have kompetencer inden for.
Kompetencer er ikke kun det faglige, men kan også være personlige. Det er godt at veksle mellem faglige og personlige kompetencer, da det giver et helhedsindtryk af dig som person.
Personlige kompetencer er fx:
- Punktlighed
- Ansvarlighed
- Detaljeorienteret
- Resultatorienteret
- Entusiasme
- Gå-på-mod
Det er altid godt at bakke sine personlige kompetencer op med eksempler. Hvis du vælger 'punktlig', kan du i dit kompetence-CV skrive, at du er mødestabil og tidligere altid har nået dine deadlines.
Hvis du ønsker, at få nogle konkrete kompetencer til dit kompetence-CV, er virksomhedspraktik en god mulighed. Hvis du er ledig, kan du komme i virksomhedspraktik fra din første ledige dag.
Desuden har du mulighed for at komme i praktik i en virksomhed, hvor du virkelig gerne vil arbejde.
Ring til os
Har du spørgsmål eller brug for hjælp? Hos kontaktcentret kan du få svar på spørgsmål eller hjælp til selvbetjening. Du kan også vælge at tale med vores talerobot KIRI, som tager telefonen hele døgnet.
Åben vejledning
I Åben vejledning kan du få hjælp til dit CV og din ansøgning, LinkedIn og meget mere angående din jobsøgning.